Aveti alergie la lactate?

Laptele - Aliment sau Otrava

LAPTELE – ALIMENT DE BAZA SAU O ALTA OTRAVA PENTRU ORGANISM

Laptele este alimentul cel mai complet si cel mai usor asimilat de organism, contribuind la mentinerea starii de sanatate a organismului, la cresterea si dezvoltarea normala a acestuia, mai ales in cazul copiilor si al adolescentilor, dar este recomandat si persoanelor varstnice in prevenirea osteoporozei, bolnavilor, persoanelor care muncesc in medii toxice sau in conditii grele de munca si tuturor, pentru cresterea rezistentei la infectii si substante toxice.



Laptele este unul din alimentele de baza in nutritia noastra deoarece contine toate substantele hranitoare necesare cresterii, dezvoltarii si functionarii normale a organismului. Ca dovada este faptul ca nou-nascutii (oameni sau animale) se dezvolta normal, luni de zile, numai cu lapte. Specialistii din cadrul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania recomanda a se consuma zilnic 500 ml lapte, 100 ml iaurt sau 300 grame branza, reprezentand 12% din hrana noastra zilnica, pe langa carne, cereale, legume si fructe.


Folosirea laptelui de origine animala ca aliment a fost constatata in aproape orice cultura si epoca. Pe de alta parte, altii afirma ca laptele nu este nici pe departe un aliment perfect si de neinlocuit, ba spun chiar ca este daunator si ca am face mai bine daca l-am evita. Cum stau lucrurile?


Opinii PRO:
Laptele de vaca este un aliment bogat, nutritiv, conceput pentru a satisface toate necesitatile nutritive ale unui vitel. Un pahar de lapte de vaca contine aprox. 150 calorii, 8 g de proteine, 11,4 g glucide, 8,1 g grasime, 290 mg calciu si cantitati importante din vitaminele A, D, vitamine din grupul B (inclusiv B12) si alte oligoelemente.



Laptele matern contine glucide în medie de 7 g/dl (din care lactoza = 6 g/dl), lipide 3,5-4,5 g/dl (din care 5% sunt acizi grasi esentiali. Este mai bogat în colesterol (20-30 mg/dl) decât laptele de vaca), proteine de circa 0,9-1,2 g/dl (concentratii mai scazute decat la alte mamifere. Fractiunea majoritara este lactalbumina, iar raportul albumina/cazeina este de 90/10 în zilele 4-10 si 60/40 în laptele matur). Laptele uman mai contine proteine si factori cu proprietati imunologice, hormoni, cantitati importante de azot neprotidic, liganzi specifici pentru minerale si vitamine.

Raportul Ca/P = 2-2,2 din laptele uman este favorabil absorbtiei calciului (absorbtia digestiva 75-80%), spre deosebire de laptele de vaca, în care raportul Ca/P este de 1,3. Cantitatea de vitamina D din laptele de femeie este insuficienta, de aceea se recomanda administrarea de vitamina D atât mamei cat si copilului in primul an de viata.
Astfel este evitat rahitismul si problemele sale ulterioare.



Este clar ca laptele de mama nu ar putea sa fie inlocuit nicicand de vreo formula speciala de lapte, “fiecare nou-nascut are sanul sau”.
Dar laptele de vaca este un alimet sanatos si indicat dupa perioada alaptarii chiar daca nu contine nutrientele in aceleasi procente ca ale laptelui uman.

Vacile primesc hormoni de crestere. Acest lucru afecteaza laptele? Numai daca iti injectezi paharul de lapte. Intr-adevar vacile sunt injectate cu hormoni care cresc productia de lapte cu un cost scazut- acesti hormoni se pare ca au o legatura directa cu aparitia cancerului. Insa ei nu actioneaza decat in conditiile in care sunt injectati direct in sistemul circulator, altfel sunt distrusi in procesul de digestie.



Vacile primesc si antibiotice. Cum ne afecteaza acest lucru? Nu se stie cu exactitate. Unii cercetatori sunt de parere ca laptele procurat de la vacile tratate cu antibiotic pot crea o rezistenta la antibiotice si in corpul uman – ca o consecinta, antibioticele respective nu isi mai fac efectul atunci cand sunt administrate de medici bolnavilor care au consumat acest lapte. Insa acest lucru nu a fost demonstrat stiintific.



Opinii CONTRA:
Trebuie tinut cont de faptul ca laptele isi pastreaza calitatile exceptionale numai daca este produs in conformitate cu regulile de igiena. Laptele poate transmite boli, printre care unele sunt grave, ca: hepatita A, poliomielita, holera, tuberculoza, bruceloza. Din acest motiv recomandam a se consuma numai lapte pasteurizat din comert sau lapte crud fiert. Totusi, prin pasteurizare, dar mai ales fierbere, o parte din vitamine se distrug (in special vitamina C si acidul folic).

Laptele de vaca contine prea mult colesterol si grasimi saturate, care cresc riscul bolilor cardiovasculare. Un pahar de lapte contine aceeasi cantitate de colesterol ca si o friptura de 100 g.
Consumul crescut de lapte de vaca in copilarie creste riscul cancerului colorectal la adulti; – cresterea consumului de lactate pentru suplimentarea aportului de calciu nu scade riscul fracturilor la femei si la barbati.

Consumul de lapte de vaca a fost asociat cu o incidenta mai mare de cancer ovarian; se pare ca unele femei nu pot metaboliza galactoza rezultata din descompunerea lactozei (zaharul din lapte), iar galactoza acumulata are un efect toxic asupra tesutului ovarian.



Acumularea de galactoza favorizeaza si aparitia cataractei. Aceasta boala este mult mai frecventa in rindul persoanelor mari consumatoare de lapte.

Contaminarea microbiana a laptelui este un alt risc legat de folosirea lactatelor. Laptele este un excelent mediu de cultura; daca nu este tratat corect, riscul de transmitere a bolilor este semnificativ.
Laptele este sarac in fier. Un copil, ca sa-si acopere necesarul zilnic de fier exclusiv din lapte, ar trebui sa bea cel putin 6 cani de lapte pe zi.

Laptele este cunoscut ca unul dintre cele mai alergizante alimente, provocind manifestari alergice cutanate, digestive sau respiratorii la copii sau adulti.
Cu exceptia rasei caucaziene (de care apartinem noi), majoritatea celorlalte persoane adulte prezinta intoleranta la lapte.



Exista o asociere puternica intre consumul de lapte si diabetul de tip 1 (juvenil). Intr-un studiu efectuat pe 142 de copii, la toti s-a observat un nivel crescut de anticorpi fata de laptele de vaca. Se crede ca acesti anticorpi distrug celulele insulinosecretante din pancreas.

Colica la nou-nascut are deseori la baza consumul de lapte de vaca de catre mama care il alapteaza.
Desi laptele este bogat in calciu, osteoporoza face ravagii tocmai in tarile cu nivel mai ridicat in ceea ce priveste consumul de lactate. Excesul de proteine de origine animala creste eliminarea urinara de calciu. Laptele de vaca contine 120 mg Ca la 100 g (comparativ cu laptele de mama, care are 33 mg la 100 g). Dar laptele de vaca mai contine 97 mg fosfor, comparativ cu 18 mg fosfor din laptele uman. Fosforul se combina cu calciul in tubul digestiv si blocheaza absorbtia acestuia.



Indicatii OPTIME:
– Laptele matern natural este, de departe, cea mai buna optiune pentru alimentatia sugarilor. Academia americana de pediatrie recomanda sa se evite introducerea laptelui de vaca in alimentatia copilului inainte de implinirea virstei de un an.

– Daca alegeti sa consumati produse lactate, asigurati-va ca provin din surse sigure, de la vaci sanatoase. Nu consumati lapte crud.

– Consumati doar produse lactate sarace in grasime si colesterol (lapte degresat 1%, iaurt, brinza de vaci). Evitati untul, smantina si branza grasa.

– Daca alegeti sa nu consumati produse lactate, asigurati-va ca includeti regulat in dieta dvs. alimente vegetale bogate in calciu (paine si cereale integrale, nuci, leguminoase, migdale etc). In sezonul rece folositi supliment de vitamina D, mai ales daca nu consumati niciun aliment de origine animala.



CLASIFICARI:
In functie de continutul in smantana, laptele se clasifica in:
– lapte integral (nesmantanit, asa cum este produs de animalul producator de lapte: vaca, oaie, capra,etc.);
– lapte smantanit total (0,1% grasime), cu separatoare mecanice;
– lapte smantanit partial (traditional prin luarea smantanei care se ridica la suprafata laptelui sau prin normalizare). Normalizara laptelui inseamna aducerea laptelui la un continut fix de grasime, prin amestecarea laptelui integral cu cel smantanit.
Laptele din comert este fie smantanit, fie cu 1,6% sau 1,8% sau 2,4% grasime etc.
Se gaseste si lapte cu procent mai mare de grasime.
In functie de tratamentul la care este supus, laptele se imparte in:
– Lapte crud (nefiert sau nepasteurizat);
– Lapte pasteurizat ceea ce inseamna incalzirea lui in aparate speciale la o temperatura intre 63-95 grade Celsius pentru cateva minute sau chiar o secunda, in functie de temperatura. Prin pasteurizare sunt distruse toate formele “vii” ale bacteriilor si drojdiilor, mai putin sporii. La temperatura ridicata (95) sunt distruse si majoritatea vitaminelor, de aceea in industrie se foloseste o temperatura mai joasa;
– Laptele fiert, este laptele pe care il fierbem noi acasa. Temperatura depaseste 100 grade, este distrus tot (atat bacterii, drojdii, dar si majoritatea vitaminelor). Cei mai multi spori sunt distrusi, dar unii spori pot rezista;
– Laptele concentrat se obtine prin eliminarea a 2/3 din apa. Nu prea se mai fabrica;
– Laptele praf se obtine prin uscarea laptelui concentrat, reducandu-se apa la 3%;
– Laptele omogenizat inseamna supunerea la tratamente mecanice pentru faramitarea si raspandirea omogena in masa laptelui a globuleleor de grasime. In laptele crud, globulele de grasime au diametrul de 0,5-15 microni. Prin omogenizare sunt facute si mai mici. Acest lucru face ca gustul laptelui sa fie mai bun, stimuland papilele noastre gustative pe o suprafata mai mare, dar este avantajos si tehnologic, laptele fiind mai omogen si grasimea mai fin emulsionata. Cu timpul micile globule de grasime, fiind mai usoare decat laptele se ridica la suprafata formand stratul de smantana. Omogenizarea ajuta la prevenirea formarii smantanii;



– Laptele UHT (Ultra High Temperature) este practic laptele fiert. El este ambalat de regula in cutii de carton in conditii aseptice. In cutii de carton poate fi ambalat si lapte pasteurizat. Astfel, el poate sta nedesfacut la temperatura camerei luni de zile fara sa se strice.

Diferenta dintre laptele din comert si cel crud-integral (nesmantanit) este faptul ca cel din comert are extrasa o parte din grasime, deci, este mai slab,dar se poate gasi si lapte integral. In rest, el este omogenizat ceea ce ii confera un gust mai bun.

Alte diferente nu mai exista intre lapte, nici nu au voie sa umble la continutul de proteine sau glucide.
In ceea ce priveste vitaminele, cel mai bine estee sa cumparam lapte din comert si sa il bem fara sa il fierbem caci nu sunt distruse toate vitaminele (de regula vitamina C si acidul folic sunt distruse, dar depinde la ce temperatura a fost pasteruizat).

Despre problema REPASTEORIZARII/REPROCESARII:

Oamenii constientizeaza tot mai mult calitatile laptelui natural si noncalitatile celui procesat si astfel a aparut frica existentei pe piata a laptelui reprocesat. Recent am primit un mesaj pe messenger prin care se comenta ca exista in comert lapte reprocesat de 1,2 pana la 5 sau 6 ori, daca nu se vinde inainte de termenul de expirare. Acest lucru, credea autorul mesajului, se poate vedea, observand cifra ce apare pe fundul cutiei de ambalaj. Dupa raspandirea acestui mesaj, a aparut altul pe internet, realizat de un reprezentant al companiei de impachetare Tetra Pak South Eastern Europe, prin care se specifica faptul ca numarul de pe cutii se refera la numarul rolei pe care se tipareste materialul de ambalat. Echipamentul de tiparit din fabricile Tetra Pak are de obicei 5 role, iar alte fabrici au chiar 6 role.


Intorcandu-ne insa la frica consumului unor produse repasteorizate, reprezentantul Tetrapak nu a putut sa ne asigure ca acest lucru nu se intampla si la noi in tara. “In afara de toate lucrurile de mai sus consider ca este copilaresc sa crezi ca un producator de lactate ar tipari pe cutie de cate ori a ‘reciclat’ laptele. Nu cred ca si-ar risca nici o companie reputatia in acest mod”, a declarat Daniela Cirmaciu, Communications and Environment Officer, Romania si Moldova, Tetra Pak South Eastern Europe.



Tot ce mai putem observa, este ca, in alte tari precum in departatul Hawaii, reprocesarea laptelui a fost de asemenea facuta publica, ar trebui sa fim prea naivi ca sa credem ca aceste lucruri nu se petrec si la noi.
Inchei din nou amintind ca alegerea alimentelor care le ingeram sta la fiecare dintre noi.


Acest articol este preluat in totalitate de pe site-ul Almeea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

S-ar putea să îţi placă şi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...